Leave a comment

Uusi uljas areena

Atléticon uusi stadion nousee Madridin reunalle.

Atléticon uusi stadion nousee Madridin reunamille.

Päätin aloittaa viikon tekemällä kaupunkivaelluksen, joka on ollut suunnitelmissa melkein tänne saapumisesta asti. Siispä suunta kohti laitakaupungin valoja ja uuden Olympiastadionin työmaata, toisin sanoen Atléticon Madridin tulevaa kotia.

Atlético on pelannut nykyisellä Vicente Calderónillaan vuodesta 1966. Nyt seurassa kuitenkin halutaan enemmän, ja niinpä Calderón on jäämässä taakse. Uuden stadionin rakennustyöt ovat täydessä käynnissä Madridin itäreunalla.

Jalkapalloromantikkona vähän paheksun tätä (vääjäämätöntä ja väistämätöntä) trendiä, että viedään ottelut ihmisten luota kaupunkien reunoille. Niinhän Atléticollakin on tapahtumassa. Siinä missä Calderón on kaupungissa, Olympiastadion on kaukana sen reunalla.

Metromatka keskustasta vei tänä maanantaiaamuna noin 45 minuuttia. Calderónille on kävelymatka.

En sano enempää.

Laajempi kuva paikallismaisemasta.

Laajempi kuva paikallismaisemasta.

No, sinne se stadion kuitenkin nousee, ja Atlético toivoo pelaavansa siellä parin-kolmen vuoden kuluttua. Tästä linkistä löytyy seuran oma visio ja täältä arkkitehtitoimiston video siitä, miltä rakennelma tulee näyttämään. Kapasiteetti nousee Calderónin 55000:sta 70000:een ja samalla kaikki palvelut päivitetään kertaheitolla uudelle vuosituhannelle. Pakko myöntää, että hienolta näyttää.

Eikä sijainti tietysti ole kaikille huono. Kaupungin ulkopuolelta tuleville, siis omalla autolla liikkuville, peliin tuleminen päin vastoin helpottuu huomattavasti. Olympiastadion kun on sisääntuloteiden varressa, ja siinä missä Calderón on jokseenkin liikenteen ja paikoituksen pullonkaula, niin uudella stadionilla ei kumpikaan ole enää mikään ongelma.

Miltä siellä sitten näyttää? Kuten kuvasta näkyy, työtä riittää vielä. Alueella on kuitenkin ainakin jalkapallofaneilla tilaa temmeltää. Jättömaata, leveitä katuja ja uneliasta nukkumalähiötä täynnä on Rojiblancojen tuleva kotiseutu tällä hetkellä.

Miellyttävää miljöötä kentän kulmalla.

Miellyttävää miljöötä kentän kulmalla.

Keskustan tornitalot horisontissa.

Keskustan tornitalot horisontissa.

Töitä tehdään paraikaa kai perustusten parissa – kuvien saaminen meni sen verran offroadiksi, että farkut menevät pesuun, eikä sittenkään koko työmaata päässyt paria sataa metriä lähemmäs. Pystyssä oleva katsomo on vanha, sillä Olympiastadionia ehostetaan vanhasta yleisurheilukentästä. Stadionin nykyisin käytössä oleva nimi on La Peineta (“kampa”). Nimi Olympiastadion kumpuaa siitä, että kyseinen paikka oli Madridin keihäänkärki kaupungin hakiessa vuosien 2012, 2016 ja 2020 kesäkisoja.

Kisoja ei myönnetty, mutta stadionin työt jatkuvat, nyt Atlético-vetoisesti. Lisätietoja kaipaaville asiaa käsitellään erinomaisesti (englannin kielellä) Estadios de Fútbol en España -blogissa, jossa ruoditaan myös projektin rakennuskuluja ja muita taustavääntöjä. Linkki kirjoitukseen on tässä.

Vanhan katsomon runko säilytetään uudella stadionilla.

Vanhan katsomon runko säilytetään uudella stadionilla.

Loppukaneettina palattakoon vielä metromatkaan. Stadionin oma metropysäkki on siis Estadio Olímpico, jonne pääsee keskustasta reitistä ja lähtöpaikasta riippuen 1-3 junanvaihdolla. Reilun kilometrin päässä on kuitenkin seuraava asema Las Rosas, josta lähtevä linja numero 2 kulkee suoraan keskustan keskukseen Soliin. Tuo matka ottaa ainoastaan puolisen tuntia, joten perusturistin kannalta se on Estadio Olímpicoa fiksumpi valinta.

Lisäbonuksena mahdollista Suomi-ikävää poteva futisturisti voi käppäillä Las Rosasiin tutunnimistä katua pitkin…

Helsinginkatua pitkin takaisin kaupunkiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: