Leave a comment

Visiitti Vallecasiin pitää lääkärin loitolla. (Ja isoissa seuroissa pyörivät isot rahat)

Rayo Vallecano. Osa paikallisyhteisöä?

Rayo Vallecano. Osa paikallisyhteisöä?

Taas täällä. Kun viikko lähestyy loppuaan, alkaa rutiineihin kuulua Vallecasin-visiitti, eilen lippuostoksille Rayo-Valencia-ottelua varten. Tällä kertaa meitä onkin menossa pieni seurue; tänään nimittäin tulevat Suomesta ensimmäiset vieraat käymään Madridissa. Kun viikonlopun toinen ottelu Madridissa on el derbi Atlético-Real (josta pari sanaa huomenna), niin realistiseksi vaihtoehdoksi jäi tämä Rayon matsi.

Minähän en siitä tietysti ole ollenkaan pahoillani. Rayon loppukauden hitusen korni mutta osuva slogan Juntos podemos (“yhdessä se on mahdollista”, tai englanniksi osuvammin “together we can”) herkistää Rayoa ja altavastaajia yleensä sympatiseeraavaa mieltäni koko ajan enemmän.

Sitä paitsi Rayon joukkueen ja fanien osalta on jo nähty, että yhteen hiileen puhaltaminen ei ole pelkkää sanahelinää.

Valmiina Valencian kohtaamiseen.

Valmiina Valencian kohtaamiseen.

Vallecasin pääkatu. Tuli jopa brittiläiset High Street -fiilikset.

Vallecasin pääkatu. Tuli jopa brittiläiset High Street -fiilikset.

Koska olin nuhjannut koko aamupäivän kotona (toki kouluhommia tehden) eli raittiille ilmalle oli tarvetta, ja ilmakin kirkastui iltapäivällä, päätin kävellä Vallecasista takaisin kaupunkiin. Kelpo päivälenkki siitä tulikin: päärautatieasemalle Atochaan käveli stadionilta noin kolme varttia, ja Lavapíesiin kämpille vielä vartin lisää.

Reippaillessa tuli sen verran nälkä, että matkan varrella piti pysähtyä espanjalaisen munakkaan ja päivän lehden äärelle – ja hyvä niin.

Eilisessä Marcassa oli nimittäin mielenkiintoinen juttu Atlétocon budjetista kuluvalle kaudelle. En ihan päässyt selvyyteen siitä, ovatko luvut julkisia vai oliko Marca saanut ne ongittua tietoonsa omien lähteidensä kautta. Yhtä kaikki, jutusta käy taas kerran ilmi, että Euroopan suurliigoissa ei pelata penneillä.

Atlético Madridin muutaman sadan miljoonan euron budjetti.

Atlético Madridin muutaman sadan miljoonan euron budjetti.

Marcan jutun pointti oli se, että päästäkseen tästä kaudesta kuiville Atletin pitäisi saada pelaajakaupoista lisätuloja vielä 15 miljoonaa. Seura ilmoitti, että rahat saadaan kyllä raavittua kasaan jostain muualtakin.

Budjettipaperista selvisi muun muassa seuraavaa:

– Seuran yhteistulot ovat noin 126 miljoonaa euroa.

– Summasta 38 on “urheilutuloja” (kaiketi pääsylippuja ja muita vastaavia), noin 20 kausikortti- ja jäsenmaksuja, 42 mediatuloja eli lähinnä tv-tuloja ja kaupallisia tuloja loput 26 miljoonaa euroa.

Ei penneillä pelata!

Seuran urheilupuolen palkkapotti on noin 70 miljoonaa euroa, josta epäilemättä reserveille ja junioreille menee roposia ja edustusjoukkueelle loput.

Atléticon summat kuulostavat komeilta, ja ovathan ne. Kaupungin sisäisessä vertailussa niillä jäädään kuitenkin kakkossijalle ilman mitään mukinoita. Taannoisessa Deloitten selvityksessä kun kävi ilmi, että Real Madridin tulot viime kaudella olivat yhteensä mojovat 519 miljoonaa euroa. Tässä linkki Deloitten tiedotteeseen. Kyseisellä summalla Real on maailman eniten ansaitseva jalkapalloseura – yhdeksättä vuotta putkeen. Vuodessa Real Madridin tulot kasvoivat noin 74 miljoonalla. Tulojen kasvu oli siis vajaat 60 prosenttia Atléticon tämän kauden koko tulopotista.

Aika bisnestä tämä jalkapallobisnes. Eikä tarvitse ihmetellä, miksi Atleti pärjää Diego Simeonen masinoimalla tiukalla joukkuepelaamisella ja Real Balen ja Ronaldon tähtiloistolla. Atléticokin tosin nousi kasvavilla tuloillaan mukaan Deloitten top-20-listalle, juuri sijalle 20, joten edistystä tapahtuu myös punavalkoisten puolella.

Lehden samalla aukeamalla kerrottiin Atléticon halajavan sopimusneuvotteluihin Diego Costan jatkosta. 25-vuotiaalle kärkimiehelle riittäisi vientiä muuallakin, ja ainakin Liverpool on kuulemma lähestynyt Atléticoa pelaajakaupat mielessä, mutta Costan 24 miljoonan buy-out-summaan asti ei olla päästy. Uudessa sopimuksessa summa nousisi Marcan tietojen mukaan 38 miljoonaan euroon.

P.S. Olinpa kerrankin lähes oikeaan aikaan liikkeellä: Atléticon edustusjoukkue ja seurapamput kävivät La Peinetan stadiontyömaalla keskiviikkona. Sää näyttää olleen hitusen parempi kuin omalla visiitilläni.

http://as.com/videos/2014/02/26/portada/1393432482_603637.html

P.P.S. Aiemmin näyttäväksi mutta tehottomaksi kehumani/moittimani Rayon laituri Lass on tehnyt vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa. Guinealainen Lass on osin Rayon oma kasvatti, sillä hän liittyi seuran akatemiaan jo teini-ikäisenä. Nyt ikää on 21, joten ehkäpä tästä miehestä kuullaan vielä. Potentiaalia on, jos jokseenkin hiomatonta.

Lippujenhakureissulta palatessa illan hämy oli jo valtaamassa kotikulmia.

Lippujenhakureissulta palatessa illan hämy oli jo valtaamassa kotikulmia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: