Leave a comment

Maalit lasketaan (eli oikeus on joskus oikeusmurha)

Estadio Santo Domingolla oli iltatunnelmaa.

Estadio Santo Domingon iltatunnelmaa.

Otsikko viittaa Liga Adelanten eli Segundan otteluun Alcorcón-Eibar, joka päättyi 0-0. Okei, oikeusmurha on hitusen vahva ilmaus. Jonkin sortin vääryys tasapelissä silti pelitapahtumiin verrattuna tapahtui.

Ensin kuitenkin huomio mestaruuskamppailusta. Liki reaaliajassa sitä voi seurata näinkin: kun tulin Alcorcónista kotiin, kävi ilmi, että Barcelona oli hävinnyt oman ottelunsa. Kohta, pikaisen iltapalan jälkeen, päätin sitten iltakävellä keskustaan irkkupubi Dublinersiin kirjoittamaan päivän tunnelmia puhtaaksi (hyvä tunnelma, hyvä musiikki, takuulla futista tv:ssä – se oli selvä peli). Juuri kun astuin ovesta ulos, kuului seinän takana olevasta kebabravintolasta sellainen hurraus, että oli aika helppo arvata Atléticon tehneen maalin. Ja kohta Dublinersiin saapuessa oli juuri tullut toinen.

Ottelu oli muuten Thibaut Courtois’n sadas Atleti-paidassa. Onnea vaan täältäkin.

Atleti pysyttelee siis sitkeästi Realin mestaruusjunan perässä. Oletan tässä, että Real voittaa huomisen kotiottelunsa Levantea vastaan. Barcelonalla alkaa sen sijaan olla jo hiukan tukalaa – semminkin kun seurasta kantautuvat uutiset tuntuvat olevan kaikki huononpuoleisia. Neymar-jupakka, ykkösveskari Víctor Valdésin lähtöhalut, ikuisen Carles Puyolin Barca-uran päättyminen, Messin oksentelu… yleiset vibat Kataloniassa tuntuvat olevan tukevasti laskusuunnassa. (Sen sanottuani kohta pelataan El Clásico, jonka voittamalla Barça olisi taas tiukastiRealin kannassa kiinni. Eli eipä nyt ihan suohon lauleta vielä Barcelonaakaan.)

Alcorcónin stadionilla tuli kotoisa olo.

Alcorcónin stadionilla tuli kotoisa olo.

Ja sitten päivän epistolaan. Edessä oli nimittäin reissun (ja itse asiassa koko penkkiurheilu-urani) ensimmäinen Espanjan divariottelu ja vastakkain Madridin eteläpuolella sijaitsevan Alcorcónin ylpeys ja sarjaa yhdessä Deportivon kanssa johtava baskiseura Eibar.

Etukäteen Alcorcón olisi ollut varmasti tyytyväinen tasapelipisteeseen nousijakandidaatilta. Veikkaan, että pelin jälkeen päällimmäinen tunne oli pettymys. Jos nimittäin ei olisi tiennyt, kumpi joukkue johtaa sarjaa ja kumpi taistelee putoamista vastaan, olisivat värit menneet takuulla sekaisin. Alcorcón vyörytti Eibarin maalille hyökkäyksen toisensa jälkeen, ja vain Eibar-vahti Xabi Irureta ja topparien hyvä peli pelastivat vieraille edes yhden pisteen. No, aika moni Alcorcónin hyökkäys päättyi myös luokattomaan, päätyrajasta yli leijailleeseen keskitykseen, mutta silti. Oikeita maalipaikkoja oli varmasti ennemmin tusina kuin puoli. Kerran pallo oli tolpassa, kerran vain Iruretan reaktiotorjunta esti Eibaria tekemästä omaa maalia.

Miten ihmeessä siinä niin kävi? Ounastelen, että Eibaria saattoi vaivata perinteinen takki auki -syndooma. Keskikenttä oli lähes täysin Alcorcónin hallussa siitä yksinkertaisesta syystä, että valtaosan kaksinkamppailuista voitti keltapaitainen kotijoukkue. Sen myötä olikin sekä Eibarin pelinrakentelu että Alcorcónin hyökkäysten jarruttaminen hieman heikolla tolalla.

Alcorcón ei toki ole sarjasijoituksestaan huolimatta ollut helppo pala muillekaan vastustajilleen. Edellisessä kotipelissä tuli niukka 1-2-tappio kärki-Deportivolle ja tässä välissä 1-0-vierastappio Alavesille. Maalin tappioita löytyy listalta aika monta muutakin.

0803 tilanne1
Alcorcónin stara oli oikealla laidalla hyökännyt vanha kettu (36v) Fernando Sales, jonka kautta kulki valtaosa joukkueen hyökkäyksistä. La Ligaa Valladolidissa ja Sevillassa pelannut Sales oli sähäkkä, näppärä ja alati vaarallinen, mutta aika-ajoin myös selvästi turhautunut. Ymmärrettävää tietysti sinällään kun tulosta ei tule.

Aivan lopussa oli tietysti käydä kuten toisinaan käy. Lisäajalla Eibarin Urko Vera ampui 10 metristä sellaisen volleyn, että Dani Giménezkin Alcorconin maalissa pääsi tekemään yhden kunnon torjunnan, ajankohdan huomioon ottaen todellisen game-saverin.

Ennen pelin alkua viereisellä kentällä pelasivat juniorit. Aika community club -fiilis.

Ennen pelin alkua viereisellä kentällä pelasivat juniorit. Aika community club -fiilis.

Fanitavaraluukulla ei ollut ruuhkaa.

Fanitavaraluukulla ei ollut ruuhkaa.

Kaiken kaikkiaan Alcorcónin-visiitti oli sen verran mukava, että sitä voi suositella futiksennälkäisen turistin kohteeksi La Ligan lomaan. Reilut 5000 katsojaa vetävä stadion sopeutuisi Veikkausliigassa joukkoon, ja kun keli oli kuin suomalainen heinäkuun päivä parhaimmillaan, niin peli oli muutenkin mukavalla tavalla tutun tuntuinen kokemus. Ääntä toki oli normiliigapeliä enemmän, olkoonkin, että Eibarin lupaavalta vaikuttanut vieraskatsomo hiljeni pelin edetessä liki tyystin – ja että kotiyleisössäkin oli paljon enemmän hiljaisia kuin vaikkapa Rayon peleissä.

Merkillepantavaa pelissä oli fanipaitaisten osuus koko yleisöstä. Se oli nimittäin iso. Paljon oli myös selvästi eläkeikäisiä mammoja ja pappoja peliin tulossa. Mielenkiintoinen yleisön rakenne. Ihmisillä tuntui olevan hauskaa (kyllä näillä ulkopelillisilläkin asioilla on merkitystä). Lapset juoksentelivat käytävällä keskenään ihan kuin me silloin aikanaan ja eturivin teinitytöt huutelivat avustavalle erotuomarille “Guapo! Guapo!” (guapo tarkoittaa siis komeaa). Hyvä, että tuomaritkin saavat positiivistakin palautetta edes joskus…

Eibarin rumpuryhmä.

Eibarin rumpuryhmä.

Katsomossa oli väriä.

…ja kotikatsomon väriä.

Loppuun on pakko laittaa vielä jo perinteinen kaverikuva Tipusta ja Myyrästä. Ne nimittäin tunnustivat täsmälleen iltapäivän joukkueiden värejä keltaisella ja puna-sini-valkoisellaan.

Puuh. Tulipas pitkä postaus. Nyt nukkumaan niin jaksaa huomenna jännittää Bernabéulla…

Koti- ja vierasvärit esillä.

Koti- ja vierasvärit esillä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: