Leave a comment

Atlético välieriin eli sukellus suoraan asian ytimeen

Atleti jatkaa, Calderón juhlii.

Atleti jatkaa, Calderón juhlii.

Miten iso ja merkittävä tapahtuma voi yksi jalkapallo-ottelu olla?

Siitä saatiin jotain osviittaa keskiviikkoiltana kun Madridissa pelattiin Atlético-Barcelona, panoksena paikka Mestarien liigan välieriin. Lopputulos: Atlético 1, Barcelona 0 ja Atlético jatkaa välieriin yhteismaalein 2-1. Arvonta suoritetaan perjantaina.

Madridissa oli keskiviikkoiltana aika monta onnellista.

Stadionin lähitienoilla oli ruuhkaa.

Stadionin lähitienoilla oli ruuhkaa.

...lähempänä vielä enemmän.

…lähempänä vielä enemmän.

Saavuin Vicente Calderónille vajaat 1,5 tuntia ennen pelin alkua ja saman tien huomasi, että jotain isoa on tekeillä. Kadut olivat aivan tukkeessa monta korttelia Calderónilta. Meininki oli ihan erilainen normaalimatseihin verrattuna, ja niissäkin täällä on meininkiä. Odotukset illan ottelua varten sen kun kohosivat.

(Sivuhuomiona: käväisin iltapäivällä kaupungilla, ja Barca-fanien ohessa siellä näkyi rutkasti myös Atléticon pelipaitoja. Sekin uusi ilmiö.)

No, sellaisia odotuksia ei ollutkaan, joita tämä tunnelma ei olisi ylittänyt. Meininki oli sanalla sanoen mieletön – olisi turhan helppo sanoa, että paras ikinä, mutta kyllä nyt mentiin aika lähelle kärkeä. Calderónin katsomo oli yhtä punavalkoraitapaitojen merta, paikkaakaan ei ollut tyhjänä, ja kotijoukkuetta kannustaessa eteläpäädyn ultrat jäivät jopa muun yleisön jalkoihin. Siinä on Atléticon kohdalla aika kova vertailukohta.

Hetki ennen alkupotkua.

Hetki ennen alkupotkua.

Itse pelihän oli sitten aikalailla odotetunlainen. Atleti panosti tiukkaan puolustamiseen ja iski vastaan, Barca piti palloa ja pyöritti – mutta niin oli tiukkaa, ettei kunnon maalipaikkoja vaan syntynyt.

Toisessa päässä nähtiin heti ensimmäisellä jaksolla Koken 1-0-maalin (5. minuutilla) lisäksi kolme (!) David Villan tolppalaukausta. Ensimmäinen niistä tuli heti ennen ensimmäistä maalia ja toinen vähän sen jälkeen: tilanteissa, joissa näkyi, että oikein ajoitetulla juoksulla Barcan puolustuksesta löytyy tilaa luikahtaa vapaaksi. Ja se, että tarpeeksi tiukalla prässillä kuka tahansa joutuu vaikeuksiin. Ensimmäisten 10 minuutin aikana Atlético karvasi pallollista pelaajaa niin ärhäkkäästi (ja päätyrajaa myöten), että katalaanit olivat ihmeissään. Seurauksena hätäisiä ratkaisuja ja pallonmenetyksiä keskellä Atléticon hyökkäyskolmannesta.

Barcahan ei siitä tietenkään lannistunut, vaan vieraiden pyörittäessä mentiin toinenkin puoliaika. Koko ottelussa pallonhallinta oli Barcelonalle 64-36.

Näkövinkkeli tällä kertaa yläkulmasta.

Näkövinkkeli tällä kertaa yläkulmasta.

Pallonhallinta ei kuitenkaan ollut se apu, joka olisi Barcan tuonut tasoihin.

– Barcelonalla on pelaajia, jotka voivat kääntää ottelun hetkessä, totesi Diego Simeone tiistain lehdistötilaisuudessaan.

“Cholo” tiesi mistä puhui. Toinen jakso ehti vanhentua vain muutaman minuutin kun Neymar osoitti osaavansa tehdä muutakin kun kaatuilla. Brassikärki luikahti olemattomasta tilasta pallon kanssa vapaaksi ja tasoitus näytti jo varmalta. Ja sieltä vaan syöksyi Thibaut Courtois täydellisellä ajoituksella, venytti parimetrisen ruhonsa torjuntaan ja sai kuin saikin napattua pallon sen verran syrjään, että tasoitus jäi tekemättä.

Kuin Antti Niemi parhaina aikoinaan.

Toisenkin kerran lähellä maalintekoa (pusku niukasti ohi 78. minuutilla) ollut Neymar oli keskiviikkona Barcelonan potentiaalisin ase. Leo Messi pysyi pihdeissä, kuten on pysynyt viime aikoina muutenkin Atléticoa vastaan. Calderónilla on löydetty viisastenkivi, jota moni muu ei ole löytänyt. Messi on sittenkin pysäytettävissä.

AS sen laski: Atlético on riisunut Messin aseista.

AS sen laski: Atlético on riisunut Messin aseista.

Ja siinä olivatkin Barcelonan paikat. Atléticolla oli vastaiskuista omansa, mutta lisämaaleja ei tarvittu. 1-0 pysyi ja Atlético jatkaa välieriin.

Pelin jälkeen, siinä vaiheessa kun yleisö alkaa normaalisti valua stadionilta ulos, ei Calderónilla tapahtunut mitään. Siis liikettä. Sen sijaan koko täysi katsomo seisoa tönötti paikallaan laulaen Atléticoa, Simeonea, Aragonésia ja montaa muuta, joita korvani eivät ymmärtäneet. Kohta kentälle palasi voitokas Atlético, sekä kiittämään faneja että juhlimaan heidän kanssaan. Myönnetään: puolineutraalillakin oli liikuttuminen lähellä.

Aikamoinen ilta.

Futis on muuten sitten hieno peli!

Futismatsi, koko perheen tapahtuma.

Futismatsi, koko perheen tapahtuma.

 

Raitapaitameri voiton jälkeen.

Raitapaitameri voiton jälkeen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: