Leave a comment

Sevillasta ja Real Betisistä (ja yleisemminkin Espanjan liigaseurojen taloudesta)

Sevillassa paistaa aurinko, muttei ihan kaikkialle.

Sevillassa paistaa aurinko, muttei ihan kaikkialle.

Aikataulusyistä täällä on edessä viikonloppu ilman pelejä. Palataanpa siis lauantain ratoksi vähän taaksepäin.

Tuumasin aiemmin kirjoittavani vähän myös Sevillan futiksesta, ja vaikka oma reissu tuli ja meni, niin aihehan ei ole hapahtanut ollenkaan. Nimittäin se, että perinteinen ja hieno futiskaupunki kärvistelee molemmilla laidoillaan ongelmissa, kumpikin puoli omanlaisissaan. No, syvällistä analyysiä ei taida tässä kohtaa irrota, pikainen katsaus kuitenkin. Ja mikäs parempi aika kun nyt: Mestarien liigan lisäksi myös Sevilla on pinnalla, etenihän joukkue juuri Eurooppa-liigassa välieriin, jossa vastaan tulee Valencia.

Sevillan peli kulkee. Viime sunnuntaina Espanyolin fanit joutuivat poistumaan stadionilta kallella kypärin. Miten käy Valencialle Eurooppa-liigassa?

Sevillan peli kulkee. Viime sunnuntaina Espanyolin fanit joutuivat poistumaan stadionilta kallella kypärin. Miten käy Valencialle Eurooppa-liigassa?

Mutta ensin Betis, jonka ongelma selviää sarjataulukkoa katsomalla: joukkue majailee sarjassa viimeisenä, ja vaikka kuntokäyrä on ollut kevään mittaan nousemaan päin, putoamiselta joukkuetta tuskin säästää mikään. Pelit loppuvat kesken: kun kierroksia on jäljellä 6, säilymisrajaan on matkaa 9 pistettä. Viime viikonloppuna takkiin tuli Barcelonalta (3-1).

Paha paikka vähintään keskisuuriin laskettavalle seuralle, joka on 2000-luvulla ollut sarjassa parhaimmillaan neljäs – ja eteni tänä vuonna Eurooppa-liigassa 16 parhaan joukkoon. Eurooppa-liigan arpa tarjosi jännitystä kerrakseen, sillä Betisin pudotti jatkosta juuri paikallisvastus Sevilla, lopulta rankkarikisan jälkeen. Seuraava derby pelataan huomenna sunnuntaina La Ligassa.

Takaisku Betisin menestyshaaveille oli myös suositun ja Betisin uuteen nousuun nostaneen valmentajan Pepe Melin siirtyminen Valioliigan WBA:han. Pepe Mel on muuten kaveri, joka nosti Segunda B:hen 10 vuotta sitten romahtaneen Rayo Vallecanon takaisin Segundaan (ja melkein Primeraankin asti) ennen siirtymistään Betisiin.

Jos kaikki menee suunnitelman mukaan, ehdin vielä nähdä Betisin tositoimissa ennen Suomeen paluuta. Viimeisenä Madridin-viikonloppuna pelataan nimittäin Rayo-Betis, ja sinnehän on ehdottomasti pyrittävä paikalle.

Betis-aiheisten kuvien puuttuessa laitetaan tähän vaikka vihreitä palmuja.

Betis-aiheisten kuvien puuttuessa laitetaan tähän vaikka vihreitä palmuja.

Kuten niin monella seuralla, Betisinkin jarruna on talous. Ymmärtääkseni vanhoja velkoja on saatu selvitettyä, mutta seura ei silti ole vielä kuivilla. Same old story.

En mutuile sen enempää vaan linkkaan kiinnostuneet eteenpäin: Inside Spanish Football -sivusto analysoi Betisin vaikeuksia viime syksynä. Huonot hankinnat, talouskurimus ja loukkaantumiset ovat sivuston mukaan syynä joukkueen huonoon jamaan.

Talousmurheita on myös Sevillalla, joka on aidosti suurseura jos Betis vasta kolkuttelee tuon kerhon ovia. Saavutusten lista on komea: viimeiset vuodet säännöllisesti kärkipaikoilla ja europeleissä, historiassa yksi liigamestaruus (1945-56) ja useampi cupin voitto. Kaksi Uefa-cupin voittoa.

Ja paljon velkaa. Newstalk-sivusto raportoi viime kesänä velan määräksi noin 100 miljoonaa euroa.

Viime vuoden huhtikuussa presidentti José Maria del Nido totesi, että edelliskauden palkkoja on maksamatta, “mutta kun pelaaja menee kentälle, hänen pitää tehdä parhaansa”. Del Nido, jonka aikana seura on menestynyt kentällä hienosti, kärsii muuten parhaillaan 7 vuoden kavallustuomiota aiemmista tekosistaan. Värikkäitä hahmoja on seurajohdossa myös täällä.

Sevillan komea kotikenttä Pizjuán.

Sevillan Pizjuán-stadionilla on syttynyt monta tähteä.

Viime kesänä Álvaro Negredon ja Jesús Navasin myynnit Manchester Cityyn paikkasivat tilannetta, mutta vanhat rasitteet painavat. Sevillan pelastus on ollut se, että scouttaus toimii ja pelaajakaupoista tulee rutkasti voittoa. Huhtikuun alussa Marca laski, että seura on viime vuosina myynyt pelaajia yhteensä 300 miljoonan euron arvosta.

Jostain paikallisesta mediasta muistan hiljattain lukeneeni, että Sevillan pitää saada näinä päivinä sovittua jonkin 200 miljoonan euron pankkilainan uudelleenjärjestelyistä, jotta seuralle myönnetään ensi kaudeksi lisenssi europeleihin. En nyt kuitenkaan löytänyt tuota artikkelia mistään, joten ei siitä sen enempää.

No, taloustilanteesta huolimatta Sevillalla menee kentällä hyvin. Joukkue on sarjassa tällä hetkellä viidentenä, tosin kuusi pistettä edellä olevaa Athletic Bilbaota ja viimeistä Mestarien liigan paikkaa perässä. Mielenkiintoista on nähdä, minkälaista kauppaa joukkueen pelaajista käydään ensi kesänä – etenkin kun edessä on MM-turnaus, jossa onnistuminen on perinteisesti nostanut hyviä pelaajia tähtiluokkaan, ainakin siirtomarkkinoilla. Sevillassa tuollaista potentiaalia on lähinnä Ivan Rakiticilla (Kroatia), mutta mahdollisesti myös Carlos Baccalla, 14 liigamaalia tähän mennessä tehneellä kolumbialaishyökkääjällä.

Yleisesti ottaen Espanjan liigan taloustilannetta käsitellään mainiosti tässä Financical Timesin elokuisessa jutussa. Sanoma on karkeasti ottaen tämä: 2000-luvun menestys rakennettiin velkarahalla, ja kun Espanjan talous romahti ja paikallinen tv-sopimus suosii Real Madridia ja Barcelonaa, kupla puhkesi. FT:n haastattelemat asiantuntijat näkevät kuitenkin valoa tunnelin päässä. Seurojen kollektiivinen velka vähenee ja sitä kautta tähtien pakkomyynnit ulkomaille ehkä vaihtuvat jossain vaiheessa taas uusien vahvistusten hankkimiseen Espanjan kentille.

Sunnuntaina Sevillassa on paikallispelipäivä. Kotijoukkueena tosin Betis.

Sunnuntaina Sevillassa on paikallispelipäivä. Kotijoukkueena tosin Betis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: