Leave a comment

Kolme voittoa kultajuhliin

Atlético jatkaa voitokkaana.

Atlético jatkaa sarjakärjessä.

Oltiin taas aika lähellä futistaivasta.

Pitkäperjantai, ilman lämpötila 31 astetta. Edessä yksi Atlético Madridin monista “finaaleista”, La Liga -kauden viidenneksi viimeinen peli, kotiottelu Elcheä vastaan.

Aurinko paistoi, tunnelma oli laiska. Poissa oli se hermostunut jännittyneisyys, käsinkosketeltava lataus ja suuren tapahtuman värinä, joka oli ollut niin päällekäyvää kahdella edellisellä visiitilläni Estadio Vicente Calderónille. Nuo pelit olivat Mestarien liigan neljännesvälierä AC Milania vastaan ja puolivälierä Barcelonan kanssa.

Nyt oltiin taas La Ligassa ja vastustajana sarjapaikastaan taisteleva Elche, sympaattinen mutta pieni seura auringon kyllästämästä kaupungista Välimeren rannikolta.

Ilma väreili, mutta sähköä puuttui.

Ilma väreili, mutta sähköä puuttui.

Ilmassa ei ollut niinkään urheilujuhlaa vaan raukeaa, helteistä nautintoa, jonka tarkoitus oli viedä Atlético taas yhtä askelta lähemmäs ensimmäistä liigamestaruutta 18 vuoteen.

Neljä voittoa ja mestaruus olisi Atletin. Mestaruusjuna oli aikataulussaan.

Ensimmäistä kertaa olo oli kuin Real Madridin peliin mennessä: kyse ei ollut niinkään siitä, kumpi voittaa, vaan siitä, monellako maalilla Atlético voittaa. Syynä oli se, että Atletilla oli jalkeilla lähes paras mahdollinen kokoonpanonsa; vain Arda Turan oli sivussa. Kärkeen kentälle kipittivät Diego Costa ja David Villa. Koke oli kehissä, samoin Gabi, maalissa totutusti Courtois.

Espanjassa kaulahuivit eivät ole lämmittämistä vaan tuulettamista varten.

Espanjassa kaulahuivit eivät ole lämmittämistä vaan tuulettamista varten.

Joukkueet marssivat kentälle. Atleti, Atleti, Atlético de Madrid -laulu kaikui stadionin rakenteissa. Pääsiäinen tai ei, fanit eivät pitäneet vapaapäivää.

Ja niin saatiin peli käyntiin.

Kului ensimmäinen vartti. Atlético oli kuin Barcelona: pyöritti, muttei saanut luotua vaaraa. Tila loppui kesken. Tilanteet olivat vähissä molemmissä päissä, kun Elchen yksinäisenä kärkenä pystypalloja päivysti Christian Herrera, jolle pelatut avaukset oli Mirandan ja Godinin helppo poimia pois. Muutin tulosarviotani armollisemmaksi: Atletin matseillahan onkin usein ollut tapana päättyä vähämaalisina, jopa 1-0:ina.

Päästiin lähelle puolta tuntia ja ottelussa nähtiin ensimmäinen torjunta – ja sen teki Thibaut Courtois. Elche rakensi ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä, ja vain Courtois’n venytys esti Javi Márquezin vetoa menemästä maaliin. Seuranneesta kulmasta Courtois venytti Cristian Sapunarun puskun tolppaan. Kaksi minuuttia myöhemmin Atletin Filipe Luis suti tyhjää vetopaikassaan rankkaripilkun tienoilla.

¡Vamos Atleti, vamos! kuului eteläpäädyn fanikatsomosta. Joukkueet ja yleisö lämpenivät tasatahtiin.

Yksityiskohta pääkatsomon uumenista.

Yksityiskohta pääkatsomon uumenista.

Toinen vartti kului ja puoli tuntia saatiin täyteen. Atletin hyökkäyspelin perusongelmana oli se, että 4-3-3:ssa Diego Costa jäi vasemmalla ilman alhaalta tulevaa tukea ja ajautui yksinään sivurajalle tai muuten vaan kauas omalta sektoriltaan. Vartiointikin oli ihan eri luokkaa kuin muille. Keskikenttä oli niin tiivis, että Koke oli useimmiten lähempänä keskiympyrää kuin nousussa, ja vasen pakki Filipe Luis ei pystynyt tekemään montaa niin vaarallista nousua, että Costa olisi vapautunut keskemmälle. Atléticon paras syömähammas oli näin ulkona pelistä. Joukkueen harvat maalitilanteet syntyivät siitä, kun Juanfran spurttasi oikealla puolella tyhjään tilaan, sai pallon suoraan juoksuun, eteni ja pääsi keskittämään kenenkään estämättä.

Sellaisia tilanteita olivat Diego Costan ja David Villan maalipaikat 41. ja 42. minuuteilla. Molempiin teki esityön Juanfran, molemmat puskut päätyivät menemään niukasti maalista ohi.

Tauolle mentiin 0-0-tilanteessa. Kaivoin esiin eväsleivät, suomalaiskansallisesti tietenkin ruista. Olo oli kuin ala-asteen luokkaretkellä.

Katsomoon kiipeämässä.

Katsomoon kiipeämässä.

Toinen jakso aloitettiin pimentyneessä vaan ei viilentyneessä illassa. Atleti-hyökkäyksessä Adrián teki tilaa Raúl Garcialle, Filipe Luis piristyi ja Diego Costa siirtyi keskelle. Joukkueen ilme muuttui kertaheitolla.

Kolme minuuttia myöhemmin pallo oli rankkaripilkulla kun Garcia ryntäsi pallon perään ja tuli kaadetuksi. David Villan veto oli kuitenkin tuhnu ja Elche-veskari Manu Herrera torjui sen vaivoitta. Pitkäperjantain futisillassa alkoi olla draaman makua.

Lisää draamaa tuli 55. minuutilla. Villa teki maalin, mutta oli paitsiossa. Jatkettiin nollanollaa. Kohta täyttyi tunti ja Simeone teki kolmannen ja viimeisen vaihtonsa. Pelin intensiteetti nousi ja tunteet olivat pinnassa; varoituksia alkoi kertyä. Täyttyi 70 minuuttia. Atlético painosti, mutta keskitys meni aina vähän pitkäksi, syöttö niukasti ohi, pallo kimpoili ruuhkassa juuri ja juuri väärään suuntaan.

Ei enää ihan yhtä vapautunut fiilis.

Seuraava vastustaja: Chelsea. Vierasmatkoja myydään jo.

Seuraava vastustaja: Chelsea. Vierasmatkoja myydään jo.

Tuli 72. peliminuutti ja kaikki muuttui. Atlético sai kulman ja vaihdosta kentälle tullut José Sosa sitä antamaan. Pelaajajoukon keskellä korkeimmalle nousi toppari Miranda, joka puski pallon taka-alakulmaan.

1-0. Juna oli taas raiteillaan.

Atlético vapautui, tilanteita alkoi syntyä. Diego Costa oli lähellä muutamaankin otteeseen. Maalia ei tullut, mutta yksihän riittää. Viimein, 90. minuutilla, Costa kaatui alueella ja Atleti sai illan toisen pilkkunsa. Rankkarista syntyi Costan liigamaali numero 27.

Elche oli kuten helmikuun ottelussaan Real Madridia vastaan: sitkeä, sisukas ja sittenkin aika kaukana onnistumisesta.

Ja Atlético on nyt kolmen voiton päässä mestaruudesta.

– Elche on taktisesti hyvä joukkue, eikä tilaa vain löytynyt. Toisella jaksolla asenteemme parani ja intensiteetti kasvoi, ja sitkeys toi palkinnon, sanoi Diego Simeone lehdistötilaisuudessa.

– Toisella jaksolla pelasimme paremmin yhteen, ja yhdessä olemme vaarallisempia.

¡Olé olé olé, Cholo Simeone!

Calderón todisti jälleen yhtä kotivoittoa.

Calderón todisti jälleen yhtä kotivoittoa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: