Leave a comment

Liigaviikonlopusta ja Deportivo La Coruñasta

Deportivon Riazor-stadion reilut 10 vuotta sitten. Kuvattuna filmille!

Deportivon Riazor-stadion reilut 10 vuotta sitten. Kuvattuna filmille!

Kaiken Mestarien liiga -huuman keskellä ratkotaan välillä Espanjan liigamestaruuttakin. Real Madrid kohtaa kotonaan Osasunan (sarjassa 15.), Atlético vieraissa Valencian (8.). Real-Osasuna on samalla oman Madridin-futiskevääni viimeinen livematsi.

Carlo Ancelotti vahvisti perjantaina, että Cristiano Ronaldo on avauksessa lauantaina Osasunaa vastaan. Sen sijaan Karim Benzema ja Gareth Bale saattavat huilata – Ancelottin mukaan ei siksi, että heitä säästeltäisiin tiistain Bayern-peliin vaan siksi, että he eivät ole aivan täydessä iskussa.

Samalla alle 21-vuotiaiden maajoukkueen maalitykki Alvaro Morata (jonka on huhuttu siirtyvän kesällä moneen eri suuntaan, viimeksi kai Italiaan) saanee paikkansa avauksessa. Morata on tehnyt tällä kaudella liigassa toistaiseksi 6 maalia ja Mestarien liigassa yhden. Avauksen paikka olisi tällä kaudella miehelle toinen. Vaihdosta hän on tullut sisään (liigassa) 17 kertaa. Siinä myös syytä siihen, miksi Atléticossa ensimmäiset juniorivuotensa pelannut hujoppi haikailee suuremman peliajan perään.

Atléticon Diego Simeone ilmoitti heti Chelsea-pelin jälkeen, että nyt keskitytään täysillä Valencian kaatoon, joten suurta rotaatiota tuskin Atletiltakaan nähdään. Ja Atléticohan on nyt kolmen voiton päässä mestaruudesta, joten miksi jarruttelemaan.

Näillä penkeillä seurataan ensi kaudella taas Primeraa.

Näillä penkeillä seurataan ensi kaudella ehkä taas Primeraa.

Viikonloppuna eletään ratkaisun hetkiä myös pykälää alempana Segundassa. Ex-suurseura Deportivo de La Coruña nimittäin kulkee kohti nousua takaisin Primeraan. Segundaa on jäljellä seitsemän kierrosta ja Deporin ero playoff-paikkoihin on 9 pistettä. Joukkue kohtaa säilymiskamppailussa olevan Ponferradinan kotonaan lauantaina. Sarjakakkosena oleva pikkuseura Eibar pelaa sunnuntaina Recreativoa vastaan etukäteen paljon tiukemmassa ottelussa: Recreativo väijyy pääsyä nousukarsintaan. Eibarin kaula playoff-viivaan on 4 pistettä.

2000-luvun alussa Mestarien liigaa monena vuonna pelannut ja parhaimmillaan välieriin (vuonna 2004) yltänyt Deportivo olisi noustessaan tervetullut palaaja La Ligaan. Nousujuhlat ovatkin tulleet Galiciassa viime aikoina tutuiksi, sillä nousu olisi Deporille toinen kolmeen vuoteen. Kauas on tultu vuosituhannen vaihteesta, mestaruudesta, kakkos-kolmossijoista ja eurohuumasta. Talousvaikeudet taitavat olla taustalla Deportivossakin, sen lisäksi että menestyshuumassa joukkueen uudistaminen ja hallittu nuorennusleikkaus unohtui tehdä kokonaan.

Olen siinä onnekas, että ehdin nähdä Super-Deporin suuruutensa päivinä, keväällä 2002 eli kaudella, jolloin joukkue oli sarjasa toinen, voitti Copa del Reyn ja eteni Mestarien liigassa puolivälieriin. Se oli itse asiassa ensimmäisiä ulkomailla käymiäni futismatseja; Englanti oli jo korkattu, mutta Eurooppa muuten vielä kiertämättä. Coruña kutsui, koska velimies oli vaihdossa tunnin matkan päässä olevassa Santiago de Compostelassa. Santiagon-visiitin yhteydessä oli luontevaa poiketa myös Coruñaan, kun pelipäivä sattui sopivasti kohdalle.

Ottelu oli Deportivo-Mallorca, ja siinä ei vieraille paljon armoa annettu. Tauolla peli oli 3-0 ja loputulos Deporille 5-0. Elämänsä vireessä ollut Diego Tristán teki puhtaan hattutempun reiluun puoleen tuntiin. Muut maalintekijät piti tarkistaa tilastoista: ne olivat Victor Sanchez ja Sergio. Tristánin hattutempun ja Deporin murskavoiton lisäksi muistan pelistä lähinnä sen, että Riazor stadionina teki vaikutuksen – ja sen, että galiciamaiseen tapaan päivä oli sateinen. Paikat päätykatsomoon maksoivat muistaakseni 20 euron pintaan.

Riazor hetki Deporin 5-0-myllytyksen jälkeen.

Riazor hetki Deporin 5-0-myllytyksen jälkeen.

Tuo Deporin joukkue oli täynnä hienoja pelaajia. Tristán oli parhaimmillaan kansainvälisen luokan maalitykki. Keskikenttää hallitsivat Juan Carlos Valerón, Fran, Donato ja Mauro Silva, ankkurien aatelia ja Brasilian maajoukkuemies. Edelleen pelaava Valerón on todellinen Depor-ikoni, sillä hän siirtyi Coruñasta kasvattajaseuraansa Las Palmasiin vasta viime vuonna. Parhaassa peli-iässään ollut Roy Makaay kuului rosteriin, puolustusta johti marokkolainen muuri Noureddine Naybet. MM- ja EM-kisakävijä, Espanyolissa liigaa edelleen pelaava Joan Capdevila hoiteli vasemman pakin tonttia.

Kova jengi omana aikanaan.

(Atléticon nykyinen vasen pakki Filipe Luis on muuten ollut myös Deporin miehiä, kausilla 2006-2008.)

Tällä kaudella Deportivon ase on ollut pitävä puolustus: joukkue on päästänyt Segundassa vähiten maaleja (24). Tehtyjä on 41. Porukka koostuu lähinnä kokeneista kiertolaisista ja muualta lainatuista lupauksista. 31-vuotias ykkösveskari Germán Lux on pelannut jopa jokusen ottelun Argentiinan maajoukkueessa. Konkariosastoon kuuluu myös entinen Valencian ja Espanjan maajoukkueen luottotoppari Carlos Marchena (34), ja  suurjoukkueesta jatkaa edelleen laitapakki Manuel Pablo (38). Oman kylän poikia joukkueessa on puolisen tusinaa.

Kauas on tultu menestysvuosista, mutta mistäs sitä ikinä tietää… jospa Deportivo nyt nousisi ja vakiinnuttaisi paikkansa taas liigatasolla. Sen päälle olisi hyvä alkaa rakentaa pikkuhiljaa ensin keskikastiin ja sitten eurosijoihin tähtäävää joukkuetta…

Bernabéulla välipäivä on turistipäivä. Kävin eilen hakemassa liput huomiseen peliin, ja olikin aika puikkelehtiminen turistibussien seassa.

Bernabéulla välipäivä on turistipäivä. Kävin eilen hakemassa liput huomiseen peliin, ja olikin aika puikkelehtiminen turistibussien seassa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: