Leave a comment

Liigakausi käyntiin, Rayo avasi lupauksia herättävästi

Iih, Vallecas! Ollapa taas tuolla!

Iih, Vallecas! Ollapa taas tuolla!

Tässä sitä taas ollaan. Kesä hujahti, kausi käynnistyi. Englannissa jo aiemmin, Espanjassakin viime viikonloppuna. Sen kunniaksi uusi blogipostaus pitkän kesätauon jälkeen.

En nähnyt Barcelonan ja Real Madridin avausmatseja, mutta mutu-tuntuma kommenttien perusteella oli se, että kumpikaan ei ollut parhaimmillaan, mutta kuitenkin tarpeeksi hyvä. Ja lopulta isoimmat starat ratkaisivat.

Atléticon kaudenavausta sen sijaan seurasin, vaikka ei oikeastaan pitänyt. Maanantain myöhäinen alkamisaika (23 Suomen aikaa) ja seuraavan aamun aikainen töihinmeno kun ei kuulostanut fiksulta yhdistelmältä. Mutta minkäs teet, peliä ei voinut jättää kesken kun sitä alkoi seurata…

Otteluhan oli Rayo Vallecano-Atlético ja se päättyi sopuisaan 0-0-tasatulokseen. Vaikka sympatiani ovat erittäin vahvasti Atletin puolella, tuo oli se kauden ainoa matsi, jossa toivoin vastustajan voittoa. Niin kovasti kuin Atleti nimittäin nousikin viime keväänä sympatiamittarin kärkeen, Rayo oli madridilaisista se, joka tarrasi sydämeen kiinni.

Ja siellähän se taas kuului olevan entinen meninki. Vallecasilla noin 11000 katsojaa, eli vapaita paikkoja muutama tuhat, ja mukavasti kuului Veikkaus-tv:nkin lähetykseen läpi fanien kannustus. Sehän oli keväällä niitä suurimpia syitä siihen, miksi Rayo teki niin suuren vaikutuksen, siis yleinen meininki Vallecasissa (ja vieraskentilläkin). Äkkiseltään muisteltuna näin kevään aikana viitisen kotipeliä ja yhden vierasmatsin, ja aina oli kivaa. Yleistä Rayo-tunnelmaa tuli tosin suitsutettua blogissa pitkin kevättä, joten ei siitä nyt enää sen enempää…

– Atlético on kansan joukkue, ja tänään kohtasimme veljesseuramme. Vallecas on pienemmän futiskulttuurin Wembley, sanoi Cholo Simeonekin ottelun jälkeen.

Simeone kehaisi Vallecasia.

Simeone kehaisi Vallecasia.

0-0 taisi olla eilisestä pelistä ihan oikeutettu lopputulos. Atleti oli sanalla sanoen vähän vaisu. Kärjen uudet hankinnat, etupäässä Antoine Griezmann ja maalitykki Mario Mandžukić, näyttivät siltä, etteivät he ole ihan vielä sisällä joukkueen pelissä. Griezmann joutui tosin pelaamaan pitkät pätkät oikealla, kun mies on ymmärtääkseni parhaimmillaan vasemmalla tai vähintään keskellä.

Yhtä kaikki, paras terä puuttui Atléticon pelistä. Liekkö Cholo Simeonen saama 8 ottelun toimitsijapanna vaikuttanut, vai vieläkö jaloissa ja päässä painoivat kaksi Supercupin ottelua Realia vastaan? En tiedä.

– Ei tässä hyökkääjäostoksille tarvitse lähteä. Ehkä ensi peliin tulee jotain muutoksia, tuumaili pelin jälkeen Simeone, joka seurasi ottelun Vallecasin lehdistöaitiosta.

– Katonrajasta katsottuna peli ei näyttänyt kovin hyvältä, mutta tuskin minun puuttumiseni siihen vaikutti, Simeone tokaisi myös.

Atléticon vaisuus ei tosin ole Rayolta pois, joukkue pelasi loistavan ottelun. Tulevan suurvalmentajan (?) Paco Jémezin komennossa Rayo pelasi pacomaisesti kuten parhaimpana päivänään: täynnä itseluottamusta ja taistelua, pelaamalla ja rakentamalla, jopa maltillisemmin kuin suoraviivaisemman viime kevään aikana. Atléticon onni oli puolustuslinja, jossa jokainen keltapaita hoiteli omat tilanteensa vuorollaan tyylillä ja liikoja häsäämättä. Moni Atletia heikompi joukkue tulee olemaan Rayon kanssa vielä pulassa.

– Ottelusta jäi suuhun todella hyvä maku. Pelasimme hyvin. Meillä oli paikkoja, mutta niin oli Atléticollakin. Tasapeli noin hyvää joukkuetta on aina hyvä tulos, lausui Rayo-koutsi Jémez lehdistötilaisuudessa.

– Kun haistamme veren, emme anna periksi, lupasi Paco peräänantamattomuutta myös tuleviin otteluihin.

Etenkin toisen jakson esitys miellytti Paco Jémeziä.

Etenkin toisen jakson esitys miellytti Pacoa.

Vallecasilaisilta lähti kesällä noin 16 pelaajaa, ja saman verran tuli tilalle. Normaali Rayo-kesä: kun rahaa ei ole, onnistujia viedään muualle ja uusia haalitaan Primerasta, Segundasta ja lainamiehinä muualta. Tämänkin kauden joukkueessa on tukku lainapelaajia, ja heistä useampi nousi avainrooliin heti sarja-avauksessa.

Argentiinasta lainattu maalivahti Christian Álvarez otti ensimmäisellä jaksolla, Atletin pyörittäessä, monta hyvää koppia. Zé Castron kaveriksi puolustukseen Portosta lainattu Abdoulaye Ba hoiteli tonttinsa kunnialla, ainakin parin avausjakson pahan hasardisyötön jälkeen.

Keskikentän ykkönen, ja minulle Man of the match, oli Chelseasta tullut ranskalainen Gaël Kakuta, joka pyöritteli Colchonerot pari kertaa kunnolla solmuun ja malttoi myös luopua pallosta kun joukkuekaveri oli pääsemässä maalipaikkaan. Villarealin meksikaanilainamies Aquino taas peippaili oikealla laidalla itsensä vapaaksi muutamaan otteeseen varsin helpon näköisesti.

Atlético-laina Baptistão vielä puuttui joukkueiden välisen sopimuksen vuoksi. Hän oli toissa kaudella Rayon kantavia voimia, mutta viime kaudella Atletiin palattuaan jäi marginaalipelaajaksi. Odotukset tälle talvelle ovat siis aikalailla kovat. Ja kun keskikentän moottorina jatkaa viime kauden tapaan pari Trashorras-Bueno, joka muodosti eilen taas toimivan akselin, on Rayolla pullat yllättävän hyvän oloisesti uunissa.

Lupaavaa, lupaavaa.

Pakko on kommentoida myös osittain Joaquin Larriveyn korvaajaksi hankittua Manuchoa, 187-senttistä angolalaiskärkeä, joka siirtyi Vallecasiin Valladolidista. Manucho tuli eilen kentälle toisella puoliajalla osoitti tuoreeltaan Larrivey-tyylistä kulttipotentiaalia. Aina sattui ja tapahtui kun mies oli tapahtumien keskellä, hän hääräsi siellä ja täällä, missasi pari hyvää maalipaikkaa ja sai ylipäätään aikaan aika paljon elämää Atléticon puolustuksen keskellä. Samanlaisia piirteitä oli Larriveyllä – kunnes argentiinalainen alkoi kevään aikana paukuttaa myös maaleja. Lopultahan niitä syntyi liigassa 12, joista moni toi säilymiskamppailussa sätkineelle Rayolle arvokkaita pisteitä.

Voi tietysti olla, että Manucho jää penkkimieheksi ja potentiaali jää Rayossa lunastamatta. Aiemmissa seuroissaan hän on välillä maalannut säännöllisesti, välillä ei juuri ollenkaan. Toivotaanpa siis parasta. Debyytti oli ainakin lupauksia herättävä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: