Leave a comment

Yorkshiren nummilla, osa 1: These are the days

dscf2681

Stadionin ämyreissä soi Those Were The Days. Tuttu biisi: tätähän Huddersfieldin fanit ovat laulaneet suurin piirtein aina.

Those were the days my friend, I thought they’d never end, we won the league – three times in a row. We won the FA cup and now we’re going up, we are the Town, oh yes we are the Town!

Nyt vaan on aikaisempaan sellainen ero, että tuo biisi ei kuulostakaan enää ihan niin nostalgiselta. These are the days, ajattelen.

Juuri nyt on nimittäin Huddersfield-fanin joulu, kevät ja juhannus. Ja sitä kannattaa olla todistamassa paikan päällä asti.

dsc_5302

Pitää matkailla vielä kun se onnistuu.

Kun laulu, toki alkuperäisillä sanoilla, vyöryi ilmoille John Smith’s Stadiumin PA-purkeista, Huddersfield, tuttavallisemmin Hudds tai lempinimellään kutsuttuna Terriers, oli juuri voittanut Brightonin maalein 3-1.

Vielä muutama vuosi sitten tämä ei olisi ollut kovinkaan kummoinen juttu, onhan Brightonilla takanaan pitkä korpivaellus alasarjoissa ja pitkään jopa evakossa, kun oma Goldstone Ground oli myyty gryndereille.

Tämä Brighton, joka Suomessa tunnetaan isommassa mittakaavassa varmaankin Sami Hyypiän epäonnisen valmentajasyksyn kautta, oli nyt kuitenkin Championshipin ykkössijalla. Chris Hughtonin valmentama joukkue oli pelannut järkevästi ja tehokkaasti koko kauden ja paistatteli kärjessä ihan ansiosta.

Tällaisen joukkueen olemme juuri voittaneet, ihmettelen.

dsc_5307

Ennen peliä istun stadionin viereisessä Ropewalk-pubissa John Smith’sin äärellä vanhan ystäväni Robertin kanssa. Epävarmuus hiipii mieleen kun tajuan, että vastassa on kärkipari Glenn Murray-Anthony Knockaert. Jäätäviä maalipyssyjä molemmat, Murray jopa hienoinen sympatiapelaaja, samalla tavoin kuin Brighton on stadionseikkailujensa tuoman myötätunnon kautta ihan vähän sympatiaseura. Murrayn kohdalla syynä ennen kaikkea aika “suomalaisseura” Crystal Palacessa. Palacella on kiva stadion ja hyvät fanit, joten Lontoon-reissuille on osunut muutamakin mukava Selhurst Parkin vierailu. Murraykin on joskus sellaisen aikaan tehnyt maalin.

Tällä kaudella mies on, ennen tätä peliä, maalannut 15 kertaa. Knockaert on tehnyt 10 maalia.

Että tällaisia kavereita vastassa.

No, ei Huddsilla ole syytä häpeillä. Odotan etenkin oman keskikenttämme tehokaksikon näkemistä livenä, viimeinkin. Heistä aussi Aaron Mooy pelaa raporteista päätellen sellaista kautta, että paikka sarjan tähdistöjoukkueessa alkaa olla kauden päätteeksi selvä juttu. Manchester Citystä kauden ajaksi lainattu kaljupää on ollut liki korvaamaton sekä ylös- että alaspäin pelatessa. Ensi vuonna mies on takuuvarma Valioliigapelaaja.

Aaron Mooy, Aaron Mooy, Aaron Aaron Mooy, he’s got no hair but we don’t care, Aaron Aaron Mooy!

Mooyn kaveriksi avaukseen on nimetty toinen konehuoneen sankari Jonathan Hogg. Watfordista vuonna 2013 ehkä noin miljoonalla ostettu Hogg on ollut niinikään olennainen osa Huddsin nousussa säilymistaistelusta kärkeen.

Niin, kärkeen. Ajatella.

Tähän peliin lähtiessä Hudds on Championshipissä sijalla viisi.

Saksalaismanageri David Wagner on saanut rakentaa kesällä joukkueen mieleiseensä kuosiin. Liikennettä riitti. Wagner, Borussia Dortmundin entinen juniori- ja reservivalmentaja ja Jürgen Kloppin oikea käsi, pystytti ilmasillan Teutoniasta ja toi joukkueelle rungon itselleen tutuista pelaajista lähinnä Kakkos- ja Kolmosbundesliigasta.

Ja tiesi mitä teki. Ilmaiset tai halvat pelaajat ovat pelanneet ensi kierroksista lähtien hyvin yhteen. Joukkue on roolitettu hyvin, siinä on pelaajia, joita Wagnerin kloppomainen vastaprässipeli vaati, joiden ominaisuudet tukevat kokonaisuutta. Joka paikalle on kaksi vaihtoehtoa. Kaikki tietävät, mitä tekevät. Hyvät lainapelaajat ovat kirsikka kakun päällä.

Alkukierroksilla Huddersfield oli hetken jopa sarjakärjessä.

He’s better than Klopp, he’s better than Klopp, David Wagner, he’s better than Klopp!

Ennen Brighton-peliä juuri Hogg on kehunut pomonsa maasta taivaisiin. “Hän on uskomaton. On käsittämätöntä, miten hän tietää vastustajan vahvuudet ja heikkoudet. Hän osaa valmistaa meidän peleihin täydellisesti.” (Okei, kirjoitin tuon ulkomuistista. Voi olla, että ylisanoja oli vähän vähemmän. Kovaa suitsutusta Hoggilta irtosi silti).

Niin fanien keskuudessa kuin varmaan muuallakin on odoteltu, koska Huddsin ja Wagnerin kupla puhkeaa. On väliin osunut muutama katastrofi ja ruma tappiokin, mutta yleisesti ottaen eipä ole puhjennut. Nyt alkaa olla vähän sama fiilis kuin kavereiden kanssa Fantasy Premier -kimppaa puidessa viime kaudella.

Että joko se Vardyn kupla puhkeaa.

David Wagner’s barmy army! David Wagner’s barmy army!

DSCF2673.JPG

Brighton on askeleen perässä alusta asti.

9. minuutilla iskee laitapakki Tommy Smith, Manchester Cityn 24-vuotias kasvatti, joka pelaa Huddersfieldissä neljättä kauttaan. Smith ajaa oikealta sisään, menettää pallon mutta saa sen kimmokkeesta takaisin ja ampuu sitten pienestä kulmasta pallon ohi Brighton-vahti David Stockdalen.

Huddersfield Town, Huddersfield Town FC, the greatest team of football the world has ever seen!

Ooh to be a, ooh to be a Terrier!

David Wagner’s barmy army!

11 minuuttia myöhemmin Brighton tulee tasoihin. Man of the match Mooy, joka on kerta kaikkiaan ihan kaikkialla ihan koko ajan, tekee karmean virheen, kun hän lähtee katkaisemaan Brightonin pystysyöttöä mutta päätyykin pukkaamaan Tomer Hemedin yksin läpi. Liverpoolista lainassa oleva, Walesin joukkueessa kesän EM-kisoissa pelannut veskari Danny Ward ei mahda mitään.

1-1 ja mielessä käy, että tämä ei ollut sittenkään ihan niin helppo keissi. Siitäkin huolimatta, että Hudds on ollut koko pelin alun selvästi niskan päällä.

Pallo kulkee maata pitkin nätisti pelaajalta toiselle. Mooy, Hogg ja Chelsea-laina Izzy Brown pyörittävät keskikenttää vaivattoman oloisesti. Pelaajalla kuin pelaajalla tuntuu olevan tekniikkaa sen verran, että pienessäkin tilassa ja -ajassa pallo pystytään pitämään omilla, eikä vain pitämään vaan myös pelaamaan eteenpäin. Palvelemaan peliä, kuten ammattilehdistössä sanottaisiin.

1-1 ei hyydytä Huddsia. Pallonhallinta pysyy kotijoukkueella ja jauhanta jatkuu. Uusi johtomaali tulee 36. minuutilla. Bermudalaiskärki Nahki Wells kääntyy ja ampuu ensi kosketuksellaan ohittamattoman laukauksensa.

We’re the blue and white army!

Vielä ennen taukoa Elias Cachunga lisää johdon 3-1:een. Brighton-veskari Stockdale torjuu keskityksen, mutta irtopallo leijuu suoraan Cachungalle, joka puskee tyhjiin. Sitä ennen Brighton on ollut lähellä tasoittaa, mutta Glenn Murrayn vaparitilanteesta puskema maali onkin paitsio.

Tauolla tekstaan Suomeen:

– Johdetaan tauolla sarjakärkeä vastaan 3-1. Täysi tupa ja hirveä meininki. Olikohan tämä nyt varmasti Huddersfield, jonka peliin tulin…

Vaikea on tosiaan uskoa.

dscf2686

Meillä on jo vähän historiaa.

Kävin Huddersfieldissä ensimmäistä kertaa tuoreena ylioppilaana syksyllä 2000. Ensimmäinen peli oli Huddersfield-Preston, 0-0, Teuvo Moilanen vieraiden penkkiveskarina.

Silloin sarjataso oli sama kuin nykyään. Pian sen jälkeen alkoi sukellus. Tuli talousvaikeuksia, omistajat vaihtuivat, managereja tuli ja meni. Yhtäkkiä seura oli konkurssin partaalla ja edustusjoukkue taisteli hengestään Kakkosliigassa. Fanit järjestivät keräyksiä, jotta seura selviäisi hengissä edes viikon eteenpäin.

Aika kauas on tultu niistä ajoista, kun Englannin-matkoihin osui vieraspelireissuja Stockportin ja Kidderminsterin kaltaisiin paikkoihin. Aika kauas tosiaankin.

Englannissa puhutaan aika paljon seurojen omistajista. On arabimiljardöörejä, on hulluja italialaisia, on amerikkalaisia eläkeläisiä.

Huddersfieldin omistaa paikallinen liikemies Dean Hoyle, joka on rikastunut perustamalla menestyvän onnittelukortteja myyvän firman. Hoylen omaisuus on toki ihan muuta kuin Valioliigassa, muutaman kymmentä miljoonaa. Hän on puhunut monesti siitä, että seuran pitää seistä omillaan, mutta on tähän asti aina kuitannut vuosittaiset tappiot omasta taskustaan. Seuran omat tuotot ovat toki kasvaneet vuosi vuodelta.

Joukkueeseen on voitu satsata, mutta ei törsäten. Wagnerin palkkaaminen on osoittautunut mestariteoksi myös siksi, että se on avannut linjat Keski-Eurooppaan; kun katsoo, millä hinnoilla “ihan hyviä” brittipelaajia ostetaan ja myydään Championshipissäkin, ei Huddersfieldillä riitä rahkeet niille markkinoille.

Fanit rakastavat Hoylea. Hän tuntuu olevan sitä kaliiperia, josta kaikki haaveilevat, mutta jollaisia on harvassa: Hoyle on sekä fani että bisnesmies.

Chairmania ylistävä veisu kaikuu John Smith’sillä Brighton-pelissä moneen kertaan. Kuulen laulut hyvin, sillä paikkani suoraan on päädyn North Stand Loyal -faniporukan ja pitkän sivun kulmassa olevan perinteisen laulukatsomon välissä.

Tunnelma on sähköinen.

DSCF2672.JPG

Peli jatkuu, mutta toinen puoliaika on lähinnä järkevää voiton varmistelua. Hudds puolustaa barcamaisesti pitämällä palloa, jos sen niin haluaa sanoa. Mooy vetää kerran tolppaan. Knockaert, Murray ja muut pysyvät paria paikkaa lukuunottamatta hyvin pihdeissä. 67. minuutilla helpottaa vähän lisää, kun Lewis Dunk ajetaan toisella keltaisella ulos.

Paikalliset ovat kokeneet Huddersfieldin ala- ja ylämäet paljon lähempää kuin minä. He tietävät, että meneillään on nyt jotakin hyvin erityistä.

On our way, we’re on our way, to the Premier league, we’re on our way!

Pilli soi kolmesti. Huddersfield voittaa. Yleisömäärä, 20 104, pitää kauden keskiarvon yli 20 000:ssa. Asiaa auttaa seuran hinnoittelupolitiikka: tähänkin peliin pääsi kympillä. Kympillä! Kausikortteja myytiin viime kesänä 100 punnalla. Hoyle halusi saada katsomot täyteen ja stadionin kuhisemaan.

Siinä hän on totta vie onnistunut. Menestyskin toki auttaa.

Sattumalta Hudds sai viikonloppuna tämän asian tiimoilta maininnan myös Helsingin Sanomissa, jonka yleisömääriä käsittelevässä jutussa markkinointipäällikkö David Threlfall-Sykes kertoi seuran panostavan etenkin lasten houkuttelemiseen peleihin.

Tänä torstai-iltana myös vieraskatsomo on lähes täynnä. Brightonista on tullut paikalle yli 700 kannattajaa, ja luvusta puuttuvat vielä ne kaksi bussillista, jotka ovat joutuneet kääntymään liikenneruuhkan vuoksi takaisin.

Yli 700 kannattajaa, arki-iltana, lähes 6 tunnin bussimatkan päästä. Hattua päästä. Huumaa taitaa olla Brightonissakin.

Pelin jälkeen Chris Hughton tunnustaa tosiasiat: Hudds vei. “Ansaittu tappio”, Hughton sanoo.

Tappiosta huolimatta Brighton säilyttää paikkansa sarjan kärjessä.

John Smith’s tyhjenee.

DSCF2684.JPG

Suuntaan keskustaan miettimään, mitä tulikaan juuri nähtyä ja koettua. Vaatiihan tämä vähän sulattelemista.

Päivä on ollut pitkä. Se on alkanut Suomessa aamuherätyksellä kello 6 eli neljältä Englannin aikaa.

Hotellilla nukkumatti tulee äkkiä, mutta ei haittaa. Näen kauniita jalkapallounia.

Niin näkee koko Huddersfield. Mutta se kaikkein kaunein uni ei lopukaan aamunkoitteessa.

Se voi loppua sunnuntaina, kun paikallispelissä vastaan tulee Leeds. Se voi loppua viikon tai kahden päästä, kuukaudenkin päästä.

Tai sitten voi olla, ettei se lopu koko keväänä.

On tämä aikamoista aikaa.

These are the days.

dscf2685

P.S. Pelin huippuhetket löytyvät videokoosteesta tämän linkin takaa.

P.P.S. Matkavinkkinä Huddersfieldiin eksyville (vaikka ei teitä varmaankaan montaa ole): reilu kilometri keskustan ulkopuolella on paikallinen Magic Rock -pienpanimo pubeineen. Siellä on tämäkin teksti kirjoitettu matsia seuraavana iltana, tekstin jouduttajana Huddersfield Townille tehty Hat Trick ale, jonka nimi viittaa seuran kolmeen peräkkäiseen mestaruuteen 1920-luvulla. Olut on mitä mainioin ja paikka mitä hipsterein, siis parhaalla mahdollisella tavalla. Sen henkinen paikka, että tämä olisi kotonaan Helsingin Teurastamolla. Paitsi että täällä pienpanimo-olut ei maksa 8:aa euroa vaan £2,60. Mutta se onkin ihan toinen juttu se.

(Disclaimer: Ja tämä ei siis todellakaan ollut piikki suomalaisia pienpanimoita kohtaan.)

dsc_5348

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: