Leave a comment

Yorkshiren nummilla, osa 2: Bermudalainen ketjureaktio

dsc_5415

Missä hitossa on Bermuda?

Pohjois-Atlantilla, siellä se on.

Wikipedia kertoo, että espanjalaiset löysivät saaren vuonna 1503 ja satakunta vuotta myöhemmin britit alkoivat asuttaa saaria haaksirikkouduttuaan niille hurrikaanin jälkeen. Nykyisin tulonlähteet ovat vakuutusbisnes ja turismi.

Bermudan kolmion tietävät tietysti kaikki.

Bermudalta on kotoisin Huddersfieldin tähtihyökkääjä Nahki Wells (profiili seuran sivuilla, Wikipedia, Twitter, #nahkiwells @ Instagram) – ja siis ihan oikeasti kotoisin. Ei mitenkään niin, että isoisän isoäiti olisi tullut sieltä Englantiin ja sen seurauksena Nahki olisi edustuskelpoinen. Ei. Wells on syntynyt pääkaupunki Hamiltonissa ja aloittanut jalkapallon pelaamisen paikallisessa, mahtavasti nimetyssä Dandy Town Hornetsissa.

Kun Wells siirtyi vuonna 2014 Huddersiin naapuriseura Bradfordista, hän oli noin 1,5 miljoonan punnan siirtosummalla Huddersfieldin kaikkien aikojen kallein ostos.

Tällä kaudella hän on tehnyt kahdeksan maalia. Sillä hän on tosin vasta joukkueen toiseksi paras maalintekijä Elias Cachungan jälkeen.

Mutta ei hirttäydytä ykkös- tai kakkostiloihin. Nahki on tähti. Perinteinen viimeistelijä, nopea ja tekninen, välillä vähän taiteilijaluonne, mutta ennen kaikkea pelaaja, josta päävalmentaja David Wagner osaa ottaa kaiken irti.

Brighton-pelin maali oli Nahkille muuten sadas maali Englannissa.

Kun Wagner tuli viime kaudella Huddersfieldiin Chris Powellin tilalle, lahjakaan mutta turhauttavan pelaajan rooliin ajautumassa ollut Wells syttyi liekkeihin. Tahti on jatkunut tällä kaudella. Wellsiä on sittemmin viety milloin minnekin, mutta niin vain hän pysyi seurassa tämänkin siirtoikkunan yli.

Bermudan maajoukkueeseen vientiä ei tällä kaudella ole – onneksi – ollut.

shaun_goater

Shaun Goater vuonna 2015. Kuva: Wikimedia Commons.

Hassua sinänsä: kun olin ensimmäistä kertaa Englannissa futisreissulla vuonna 2000, muistan miten eräänä vapaailtana tv:ssä pyöri Manchester Cityn peli. Cityssä tuolloin pelannut Shaun Goater teki maalin. En muista ketä vastaan enkä sitä, miten peli päättyi. Mutta Goater oli tuttu mies.

Goaterin Man City -ajan maaleja löytyy tietysti Youtubesta, VHS-ajan kuvanlaadulla tosin.

Myös Shaun Goater on bermudalainen. Goater ja Wells ovatkin ainoat sikäläiset futarit, jotka osaan nimetä. Se ei ehkä ole ihme, sillä nykyiset maajoukkuepelaajat edustavat muun muassa Robin Hood FC:tä, North Village Ramsia ja Devonshire Cougarsia.

Ympyrä on tällainen: kannatan Huddersfieldiä, koska Championship Manager ’93. Shaun Goater on tuttu samasta pelistä. Tuohon aikaan mies pelasi Rotherhamissa. (Joskus myöhemmin, internetin tulon jälkeen, opin, että Rotherham on samalla suunnalla kuin Huddersfield.)

goater_cm

hudds2

Phil Starbuck, Iwan Roberts, Iffy Onuora… those were the days.

Ostin Goaterin CM93:ssa Huddersfieldiin ja maaleja syntyi. Kun Goater teki pelissä maaleja, pärjäsin managerina. Kun pärjäsin, alkoi seurakin kiinnostaa. Kun seura alkoi kiinnostaa, aloin pikku hiljaa seurata Veikkaajasta tuloksia ja kokoonpanoja. Siitä se lähti.

Ja tässä sitä nyt ollaan. Pienehkössä länsiyorkshireläisessä kaupungissa talvella 2017 todistamassa, miten paikallinen jalkapallojoukkue on parempi kuin vuosikymmeniin.

Elämä kulkee joskus hassuja uria. Huddersfieldin kannattaminen on, kuten futisfanin elämä yleensä, ollut pitkään lähinnä kärsimystä, mutta juuri nyt se on pelkkää nautintoa.

Pitäisi kai joskus käydä Bermudalla. Ihan vain kiitokseksi.

P.S. Nahki Wellsin maalikimaraa voi ihailla vaikkapa täältä. Eivät ne kaikki mitään euromaaleja ole, mutta taito se on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ja viimeistellä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: