Leave a comment

Orient Express: Juna joka suistui raiteilta

Leytonin metroasema Central linella.

Leytonin metroasema Central linella.

Kun hyppää Lontoossa metroon ja lähtee kohti itää, kulkee monenlaisten paikkojen ohi. Jos lähtee Central linella keskustasta, voi päästä Oxford Streetille, Sohoon, St. Paulin katedraalille — ja sen kohdalla Thamesin ylittävälle Millennium Bridgelle, Love Actuallystäkin tutulle kävelysillalle.

Kun jatkaa keskustasta ulos, saapuu ennen pitkää Stratfordiin, Lontoon itäiseen lähiöön, jota on ehostettu, ja ehostetaan yhä, miljoonilla ja taas miljoonilla punnilla. Rahankäyttö näkyy: Stratfordissa kaikki kiiltää. Löytyy tuliterä ostoskeskus, Olympiastadion ja uimakeskus. Hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan.

Ja kun jatkaa Stratfordista vielä pysäkin verran eteenpäin, saapuu Leytoniin — ja tulee ihan eri maailmaan. Yht’äkkiä ollaan kaupungista niin kaukana, että metrokin kulkee maan päällä. Stratfordin uudet tornitalot sädehtivät horisontissa, mutta Leytonin metroasemalla maali hilseilee. Vastaantulijat eivät ole bisnesmiehiä tai turisteja vaan tavallisia lontoolaisia duunareita. Pääkadun varressa ei ole hipsteripubeja vaan partureita ja pieniä kioskeja.

Täällä asuu Leyton Orient, ainakin vielä hetken. Vuonna 1881 alun perin perustettu seura on nimittäin menossa konkurssiin. Tai menossa ja menossa. Ainakin sitä on haettu konkurssiin. Ja tämän seuran pelastamiseksi sen fanit nyt kampanjoivat.

Tässä on Brisbane Roadin päätykatsomo, vaikkei sitä heti uskoisi. Asuinkerrostalot on rakennettu stadionia reunustamaan sen eri katsomoja uusittaessa.

Tässä on Brisbane Roadin päätykatsomo, vaikkei sitä heti uskoisi. Asuinkerrostalot on rakennettu stadionia reunustamaan sen eri katsomoja uusittaessa.

Lienee syytä ottaa pikakertaus siitä, mitä Leyton Orientille on viime vuosina tapahtunut ja miksi se taistelee nyt hengestään. Käänteitä on ollut viime aikoina niin paljon, että perässä pysyminen on ollut vaikeaa.

Vuonna 2014 seuran lähes 20 vuotta omistanut nyrkkeilymoguli Barry Hearn halusi myydä sen eteenpäin. Hearn, joka omistaa edelleen Brisbane Road -stadionin (joka on nykyisin virallisesti Matchroom Stadium), oli kehittänyt seuraa pikku hiljaa sen omilla ehdoilla eteenpäin. Nyt Hearn totesi, että omat paukut eivät enää riitä. Hän vakuutti etsivänsä ostajan, joka voi jatkaa Orientin nousua.

Leyton Orientin asiat olivat kaiken kaikkiaan aika hyvin. Takana oli hyvä kausi Ykkösliigassa: Orient oli päässyt nousukarsintaan ja hävinnyt finaalin vasta rankkareilla. Voisi sanoa, että paikka Championshipissä oli potkun päässä. Talouskin oli tasapainossa, vaikka rahaa ei ollut tuhlattavaksi asti.

Ticket holders only.

Ticket holders only.

Omistaja löytyi Italiasta. Jätebisneksessä rikastunut Francesco Becchetti, joka halusi mukaan brittifutikseen, vakuutti Hearnin halustaan ja kyvystään. Seura vaihtoi omistajaa 4 miljoonalla punnalla, Becchetti maalasi tulevaisuudesta ruusuisia kuvia ja kaikki näytti hyvältä.

Hetken.

Pian alkoi sellainen hulabaloo, ettei Leytonissa lie moista nähty. Managereja tuli ja meni kuin Leedsissä pahimmillaan. Joukkuetta kasattiin miten sattuu. Leyton Orientista puuhattiin tosi-tv-sarjaa Italian televisioon.

Esimerkiksi the Guardian kertoi viime syksynä, miten edustusjoukkueeseen oli värvätty pelaajia jopa 10 000 punnan viikkopalkalla, kun nousukarsintaan yltäneen joukkueen palkat liikkuivat enimmilläänkin parin tuhannen punnan tietämissä. Siihen aikaan urheilujohtajana oli italialainen ex-puolustaja Mauro Milanese, joka joutui sittemmin oikeuteen epäilyttävien agenttiyhteyksiensä vuoksi.

Kentällä alkoi välitön luisu alaspäin. Ensimmäisellä Becchettin kaudella Orient oli toiseksi viimeinen ja putosi Kakkosliigaan. Seuraavana vuonna tuli kunniakas kahdeksas sija, mutta viime syksynä syöksykierre jatkui.

DSCF2817

Vaikka peli ei kulje, katsojia on käynyt tälläkin kaudella mukavasti.

Becchetti menetti kiinnostuksensa ja lakkasi satsaamasta. Orient jäi oman onnensa nojaan. Kallispalkkaisemmat pelaajat, Becchettin hankkimat, myytiin sinne, mistä ottajia löytyi. Korvaajat haettiin omista junioreista.

Tällä hetkellä Leyton Orient on Kakkosliigassa viimeisenä. Viime kierrosten tulokset eivät paljon mairittele. 3—0-tappio Crawleylle, 4—1 Doncasterille, 5—0 Accrington Stanleyn vieraana.

Putoaminen Jalkapalloliigasta on jo käytännössä varmaa.

— Näin se on, myöntää seuran pelastamiseksi perustetun Leyton Orient Fans’ Trustin (LOFT) varapuheenjohtaja ja puhemies Tom Davies.

— Tämä on tietysti epäreilua (manageri) Danny Webbiä ja hänen nuorta joukkuettaan kohtaan. Lahjakkuuksia riittää, mutta paikka on liian kova.

Tämän lähemmäs katsomoita ei tällä kertaa päässyt.

Tämän lähemmäs katsomoita ei tällä kertaa päässyt.

Säilyminen on tosin tällä hetkellä fanien huolista pienin.

Maaliskuun alussa verottaja haki Orientia konkurssiin maksamattomien verojen vuoksi. Becchetti maksoi tiettävästi noin 250 000 punnan verovelan viime hetkellä, ja konkurssihakemusta lykättiin kesäkuulle. Lisäksi seura tiedotti, että Becchetti on luvannut sijoittaa noin miljoonan velkojen lyhentämiseen.

Se antoi hengähdystauon, muttei ratkaissut seuran tulevaisuutta. Ongelma on se, että Becchetti vaikuttaa menettäneensä kiinnostuksensa koko seuraan. Hän on vajaan kolmen vuoden aikana kyllä rahoittanut sen toimintaa, mutta koska suunta on ollut aivan toinen kuin Becchetti olisi toivonut, hän väänsi rahahanat kiinni aiemmin tänä vuonna. Siihenkin asti rahoitus oli ollut Becchettin itse seuralle myöntämää lainaa.

Tappioidensa kattamiseksi italialainen ei kuitenkaan halua myydä Orientia halvemmalla kuin sillä neljällä miljoonalla, jolla hän sen Hearnilta aikanaan osti.

— Verovelan maksaminen oli hyvä asia, totta kai. Kaiken kaikkiaan se ei kuitenkaan selvitä tilannetta yhtään. Jos Becchettillä on sijoittaa miljoona, niin miksei hän tehnyt sitä aiemmin? Seura on tässä tilanteessa, koska Becchetti veti rahoituksensa pois aikaisemmin, Davies sanoo.

Velkaa on hänen mukaansa moneen suuntaan ja odotettavissa on, että muutkin velkojat tulevat hakemaan omiaan oikeusteitse. Konkurssiuhka ei siis väistynyt mihinkään.

— Kiinnostaisi myös tietää, onko Becchettin raha sijoitus vai laina itsessään. Seuran kokonaisvelasta iso osa on Becchettin omia lainoja.

Enemmän kuin vain pelkkä edustusjoukkue.

Enemmän kuin pelkkä edustusjoukkue.

Fanit elättelevät toivoa siitä, että seura saisi pikavauhdilla uudet omistajat. Kiinnostusta on ollut, mutta tiettävästi neuvottelut eivät ole vielä edenneet kovin pitkälle. Kannattajien tavoite on, että heidät otettaisiin mukaan päätöksentekoon.

Päätösvallan vastineeksi faneilla on tuoda seuraan rahaa. LOFTin joukkorahoituskampanja on tuottanut tähän mennessä noin 115 000 puntaa. Tavoite on asetettu 250 000:een.

— Rahaa ei kerätä Becchettin velkojen maksamiseksi vaan auttamaan yllättävien menojen maksamisessa omistajanvaihdoksen jälkeen – ja mahdollisesti takaamaan faneille paikan seuran hallinnossa, Davies sanoo.

Jos pahin tapahtuu ja Leyton Orient menee kokonaan nurin, rahoilla perustetaan uusi seura. Siinä tapauksessa Leyton Orient liittyisi AFC Wimbledonin, FC United of Manchesterin ja Portsmouthin kaltaisten kokonaan fanien omistamien ja johtamien seurojen joukkoon.

— Mutta se on ehdottomasti worst case scenario. Siihen emme pyri, painottaa Davies.

Leytonin pääkatu.

Leytonin pääkatu.

Parhaassa tapauksessa seura saa uudet omistajat, fanit otetaan mukaan, ja alkaa paluu kohti parrasvaloja.

Kiirettä ei sinällään ole.

— Menee varmasti ainakin vuosi ennen kuin kurssi kääntyy, pelillisesti. Voi olla, että 10 vuoden päästä olemme yhä non-liigassa, mutta seurassa on potentiaalia vähintään Ykkösliigan tasolle, Davies sanoo.

Jotain hyvääkin koko jupakassa on.

Davies kiittelee sitä, että entinen omistaja Barry Hearn on luvannut lähteä talkosiin mukaan. Hearn ilmoitti maaliskuun puolivälissä, että jos fanit ottavat seuran haltuunsa, se saa pelata Brisbane Roadilla ilmaiseksi ainakin vuoden. Se, että Hearn myi Becchettille seuran muttei stadionia — asia, jota kritisoitiin kolme vuotta sitten — onkin kääntynyt voitoksi.

— Fanien ja Hearnin suhteessa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta se on aina ollut ainakin avoin, Davies sanoo.

— Nyt näyttää siltä, että yhteistyöhön on hyvät mahdollisuudet.

Juttua muokattu 31.3.: seuran kokonaisvelka on ilmeisesti noin 5 miljoonaa puntaa, ei 10 miljoonaa kuten ensin mainitsin.

Tie ulos — ja ylöspäin?

Tie ulos — ja ylöspäin?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: