Leave a comment

Futisturisti, ota tukikohdaksi Sheffield! Tässä sata syytä (tai ainakin seitsemän)

IMG_20180330_134927

Teräskaupungin keskustaa.

Sheffield, oi Sheffield. Nukkavieru vanha teollisuuskaupunki, jolla menee heikosti, ja jonka jalkapalloseuroilla menee vielä heikommin? Kaivostyöläisten kapinan tyyssija, thatcherismin ja työväenliikkeen taistelukenttä, syrjässä oleva hiilialueen periferinen pääkaupunki?

Vai iätön teräskaupunki, rikkaan historian omaava mutta nykyajassa elävä Britannian urheilun keskus, jalkapallon synnyinpaikka, opiskelijakaupunki, elävän kulttuurin keskittymä?

Olen kovasti taipuvainen kallistumaan jälkimmäisen näkökulman kannalle, eikä siinä kaikki. Sheffield on nykypäivänä matkakohde vailla vertaa — itse asiassa Pohjois-Englannin futismatkaajalle aivan täydellinen tukikohta.

Tässä perustelut.

IMG_20180331_082813

Juna vislas justiinsa.

1. Sijainti ja yhteydet

Sheffield on Etelä-Yorkshiressa vähän kuin Tampere Pirkanmaalla: keskellä kaikkea.

Manchesterin lentokentältä pääsee Sheffieldiin junalla ilman vaihtoja noin tunnissa ja vartissa. Lontoosta junamatka kestää hieman päälle pari tuntia — tosin jos Lontoosta mielii junailla Sheffieldiin, liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Ajoissa hankittuna liput saa halvalla, viime hetkellä törkeän kalliilla.

Sheffieldin asema on pääradan varrella, joten junayhteydet ovat muutenkin hyvät lähes joka puolelle.

Finnair lentää Manchesteriin suoraan, ja jos viitsii vaihtaa, yhteyksiä on yllin kyllin Tukholman, Kööpenhaminan ja miksei Amsterdaminkin kautta.

Huono puoli on se, että kovin halvalla Manchesteriin ei pääse. Siksi halpalento Lontooseen ja juna Sheffieldiin on periaatteessa ihan hyvä vaihtoehto. Kun tosin ynnää siirtymät ja niihin kuluvan rahan ja ajan, hyöty kutistuu (lähes) olemattomaksi.

DSCF0299

2. Jalkapallo

Sheffield on nykyaikaisen jalkapallon syntymäkoti. Fifan tunnustama maailman ensimmäinen jalkapalloseura Sheffield FC pelaa edelleen, tällä hetkellä futispyramidin tasolla 8. Maailman toiseksi vanhin seura, naapuriseura Hallam FC, pelaa tasolla 10. Hallam FC:n Sandygate Road -stadion taas on tunnustetusti maailman vanhin yhä käytössä oleva jalkapallokenttä.

Nämä ovat tietysti lähinnä kuriositeetteja. Kaupungista löytyy kaksi suurseuraa, Wednesday ja United, molemmat pyrkimässä takaisin Valioliigaan. Stadionit ovat isoja ja lippuja on helposti saatavilla, ja niin klisee kuin intohimoinen brittifutiskannatus onkin, molempien seurojen kotipeleissä on lähtökohtaisesti aina hyvä tunnelma.

Lähiseudulta seuroja löytyy lisää.

DSCF0289

3. Yhdistelmä edellisistä eli Sheffield futisreissun tukikohtana

Mietitäänpä, miten helppoa Sheffieldistä on lähteä päiväreissulle peleihin muualla.

Manchester: tunti junalla. Liverpool: vajaat pari tuntia.

Leeds: vajaan tunnin junamatka. Huddersfield: tunti, ja sitä paitsi paikallisjuna kulkee mitä kauneimpien Yorkshiren nummimaisemien poikki.

Newcastle: kaksi tuntia. Hull: 1,5 tuntia. Leicester tunti, Stoke 1,5 tuntia, Birmingham 1,5 tuntia.

Barnsley, Doncaster, Nottingham, Derby, Chesterfield, Lincoln, Bradford, kaikki puolen tunnin, tunnin tai 1,5 tunnin matkan päässä.

Varmaan listalta unohtuikin jotain. Pohjois-Englannissa on ammattilais- ja puoliammattilaisseuroja tiuhassa.

Futishipsteri- ja romantikkobonuksena Suur-Sheffieldin alueella niinikään 8. sarjatasolla pelaa Stocksbridge Park Steels, jonka kotipeliin yritin päästä pääsiäisreissullani. Lumisade torpedoi tuon suunnitelman ja peli siirrettiin otollisempaan aikaan. Stocksbridge tunnetaan muuan Jamie Vardyn aikuisiän ensimmäisenä seurana.

Jos ottaa tukikohdakseen Sheffieldiin, joka päivälle löytyy taatusti livefutista jostain lähistöltä.

Sheffield2 025

Peak District -maisemaa Castletonin läheltä.

4. Muut matkakohteet

Yorkiin pääsee junalla tunnissa. Keskiaikaisessa kaupungissa riittää yhä charmia, joka tekee siitä mitä mainioimman päiväkohteen muillekin kuin historian ystäville. Ja onhan York toki futiskohteenakin kiinnostava. Yorkissa on kaiken muun hyvän lisäksi kansallinen rautatiemuseo.

Jos on Emmerdale-maisemiin, Vielä virtaa -sarjaan tai Sydämen asialla -meininkeihin kallellaan, niin Yorkshire on oikea matkakohde. Niistä tuttuja maisemia on oikeasti ihan joka puolella.

Sheffieldistä pääsee paikallisjunalla tai -bussilla hetkessä Peak Districtin kansallispuiston pieniin kyliin, joissa voi joko hengailla tunnelmista nauttien ja pubilounaalla notkuen tai tehdä haluamansa mittaisia patikointireissuja vaikka kylästä toiseen.

Romantiikkakirjallisuuden ystäville huomautettakoon, että Brontën sisarusten kotikylä Haworth sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä. Downton Abbey -faneille sarjasta tutut Ripon & Thirsk ovat myös Yorkshiressä, joskin hieman kauempana pohjoisessa.

Kaupunki kaupungin sisällä on Meadowhallin jättimäinen ostoskeskus Sheffieldin liepeillä. Itse en ole kovin shoppailuhenkinen, mutta lumisateinen pääsiäismaanantain aamupäivä meni Meadowhallissa tällä reissulla oikein mukavasti ulkona loskassa tarpomisen sijaan.

DSCF0328

Vasemmassa reunassa oleva ovi vei aikanaan The Boardwalk -pubiin.

5. Musiikki

Joe ja Jarvis Cocker, Pulp, Def Leppard, Arctic Monkeys, The Human League… Sheffieldistä on vuosikymmenten aikana ponnahtanut maailmalle koko joukko merkittäviä artisteja ja bändejä. Kehitys ei ole jäänyt männävuosikymmenille. Kaupunki on edelleen elävä rock city. Jos reissullaan käy iltapäivällä pelissä, illaksi löytyy varmasti elävää musiikkia.

Yhä toimivista paikoista legendaarisin on aseman lähellä oleva, vuonna 1980 avattu The Leadmill, jossa ovat vuorollaan käyneet soittamassa kaikki nykyiset brittisuuruudet. Siis kaikki.

Klubilla saa juodakseen lähinnä ylihintaista Carlsbergiä, mutta keikkapaikkana miellyttävän intiimi ja toimiva sali on omiaan.

Toinen liveikoni, The Boardwalk, on ollut suljettuna jokusen vuoden. Pubien pudotuspeli vei legendan mennessään.

Leadmillista katsoen keskustan toisella reunalla oleva Boardwalk on paikka, jossa muun muassa The Clash soitti ensimmäisen julkisen keikkansa ikinä. Vuosi oli 1977 ja Clash lämppäämässä Sex Pistolsia.

Paikan uudelleen avaamisesta on ollut Sheffieldissä puhetta, mutta toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään.

DSCF0330

Teatterin ja snookerin kotipaikka Crucible.

DSCF0332

Talvipuutarha on keidas kaupungissa.

6. Yliopistot ja niiden osuus rakennemuutokseen, elämään ja kaikkeen

Sheffield on iso opiskelukaupunki. Sen kahdessa yliopistossa on yli 60000 opiskelijaa, ja tämä näkyy katukuvassa. Sanalla sanoen meininki on elävää. Kaupungissa tapahtuu paljon.

Osittain tämän, osittain yleisen rakennemuutoksen seurauksena, Sheffield on nykyisin pienteollisuuden ja palvelujen kaupunki. Siitä on kuoriutunut myös varsin eläväinen käsityöläisten ja taiteilijoiden paikka. Tätä kehitystä yliopistot ovat varmasti osaltaan vauhdittamassa.

Mainio lähtökohta kulttuurikierrokselle on kaupungin keskustassa oleva sisätiloihin rakennettu talvipuutarha ja sen yhteydessä olevat Millennium-galleriat, joiden pysyvässä näyttelyssä esitellään Sheffieldin teräsperinnettä ja -perintöä ja vaihtuvissa näyttelyissä milloin mitäkin. Pääsiäisreissun aikaan näytillä oli kansalaisyhteiskuntaan liittyvää kantaaottavaa taidetta ja kertausta 80-luvun lopun hiilikaivosmellakoista.

Kulttuuria lienee sekin, että snookerin MM-kisat käydään joka vuosi Sheffieldin Crucible-teatterissa. Jos sattuu seudulle kisojen aikaan, kannattaa ehdottomasti yrittää päästä paikalle, vaikkei itse lajista niin ymmärtäisikään.

IMG_20180330_132542

Hinta ja laatu kohtaavat.

7. Olut

Englanti on ale-maa, ja tuoreet, lähellä pannut ja maltilla humaloidut real alet ovat parasta, mitä sillä on tarjota. Sheffieldissä pinttinsä saa kahdella tai kolmella punnalla. Panimot vaihtuvat, mutta laatu pysyy.

Hyvää seutua on etenkin keskustasta kivenheiton päässä oleva Kelham Island, jossa on useampikin sympaattinen pikkupubi Fat Catin johdolla.

Toinenkin puoli on. Englanti on viime vuosina muun länsimaailman kanssa tempautunut mukaan craft beer -buumiin. Uudet käsityöläispanimot kokeilevat mitä tahansa, välillä onnistuen paremmin, välillä huonommin.

Sheffieldissä esimerkki uuden ajan panimosta on aseman ja Bramall Lanen stadionin puolivälissä sijaitseva Sentinel Brewing, jonka taproom on samassa rakennuksessa kuin itse panimo. Kun kävin itse, oluet olivat hyviä ja palvelu pohjoisenglantilaiseen tapaan erittäin ystävällistä. Sentinelille vahva suositus.

Eikä pidä unohtaa sitäkään, että junamatkan päästä Huddersfieldistä löytyy ennenkin kehumani Magic Rock -panimo taproomeineen. Jos ilmenee ajankäyttöongelmia, Huddersfieldissä kannattaa lähteä käymään jo vaikka ihan Magic Rockissa piipahtaakseen.

Pubien massakadosta huolimatta Sheffieldissä on yhä sen verran tarjontaa, että satunnaisella haahuilullakin löytää todennäköisesti mukavia paikkoja hengähtää ankaran turisteeraamisen lomassa. Lisäksi kannattaa muistaa, että moni paikka tarjoilee oluen lisäksi sekä kunnon englantilaista aamupalaa että ehtaa pubiruokaa lounas- tai päivällisaikaan.

Kunnon pint ja tukeva fish & chips -annos tietää aina paikkansa — ainakin kerran reissun aikana.

IMG_20180401_181220

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: